stukjehistorie.

Op 1 april 1986 startten we met ons bedrijf in Lochem

Samen met Mieke, mijn vrouw, zijn we in 1986 begonnen met Onis reclame-vormgevers, zoals toen de naam was. Een hele stap voor een gezin met drie jonge kinderen vanuit een zekere baan bij Kluwer Dagbladen. Nu ruim dertig jaar later kunnen we zeggen dat het  een goede zet was.

Zonder computer en e-mail, maar met Mecanorma

Een lichtbak, Mecanorma afwrijfletters, Rotring tekenpennen, een oude typemachine en een donkere kamer met een reprocamera. Daar bestond het gereedschap uit in de beginfase in 1986. Je kunt het je niet meer voorstellen, toch werkte het gewoon zo. Er is wel het een en ander veranderd.

'Van de stilste straat naar de levendige Markt in Lochem'

Zo begon het artikel waarin bekend werd gemaakt dat we met ons bedrijf gingen verkassen naar een kantoor boven de Rabobank aan de Markt. Het is inmiddels 1989, het bedrijf groeit. Steeds meer klanten weten de weg naar ons te vinden. Tijd dus om de volgende stap te nemen. Een mooi, ruim en licht kantoor met uitzicht over de grote Markt.

De eerste Apple Mac werd aangeschaft in 1989

Het digitale tijdperk doet zijn intrede binnen ons bedrijf. Voor zo'n 55.000 gulden werd er een gloednieuwe Apple Mac II met printer, scanner en software aangeschaft. Met een werkgeheugen van maar liefst 45 Mb :-) Het was voor het eerst dat ik achter een computer plaatsnam. Ook nu was het vertrouwen groot dat dit de toekomst had, ondanks wat sceptische geluiden in de omgeving.

Zoon Wouter helpt een handje, samen met vriend Rob

Zo af en toe is het handig om wat extra handjes te hebben om te helpen. Wouter en Rob verdienen graag een zakcentje bij. Jong geleerd is oud gedaan, zoals het spreekwoord zegt. Wouter is inmiddels directeur/eigenaar van Mach3Builders, bouwers en ontwikkelaars van de meest geavanceerde websites/shops. Bovendien onze technische partij als het om online communciatiemiddelen gaat.

De eerste jaren maakte ik nog regelmatig illustraties

Ik tekende veel bedrijfspanden, producten (lampenkappen, schoenen, etc.) en cartoons om toe te passen in de diverse communicatiemiddelen. Zoals hierboven voor een nieuwjaarskaart naar de klanten. Tegenwoordig komt dit nog maar zelden voor en maak ik visuals en infographics op de computer.

Presentatie van het naamlogo voor het nieuwe Staring College

In competitie met twee collega grafisch ontwerpers viel de keuze op mijn ontwerp. Een mooie opsteker, waar ik heel blij mee was. Uiteraard was de krant erbij toen het officieel gepresenteerd werd. Het logo heeft jarenlang dienst gedaan op de schoolgebouwen, briefpapier, enveloppen, rapporten, brochures, folders en uitnodigingen.

Mijn eerste Apple 'laptop' voor de administratie

De Apple SE30, ik heb hem nog steeds op mijn kantoor staan, deed dienst om de administratie te doen. Ik sleepte 'm van kantoor naar huis en weer terug in een grote tas met draagriem, compleet met toetsenbord en muis. Een stapeltje diskettes erbij voor de nodige back-ups en klaar ben je.

Nee, we waren niet failliet, maar aan het verbouwen!

Het kantoor op de Markt was niet te klein, maar het was financieel handig om aan huis een studio te bouwen. Een ingrijpende verbouwing en uitbreiding was nodig om het bedrijf te huisvesten. Het 'hoogtepunt' was de prefab-kelder (donkere kamer), die met grote precisie en onder  veel belangstelling over ons huis werd getakeld.

Samenvoeging drukkerij en reclamebureau in Zutphen

De jarenlange samenwerking tussen drukkerij van der Meer in Zutphen en Onis reclamevormgevers in Lochem resulteerde in januari 1995 tot een fusie. Een flinke stap voorwaarts voor beide bedrijven, waarmee we de klanten nog beter konden bedienen. Van de 11 medewerkers in 1995 groeide het bedrijf naar zo'n 25 vakmensen in 2002.

Trots op het vernieuwde en vergrootte bedrijfspand

Het pand was al snel te klein om de vele grote en kleinere klanten in de wijde omgeving van mooi werk te voorzien. Van begin idee tot drukklaar eind product onder één dak werd er geleverd. In 1998 was de officiële opening van de compleet verbouwde drukkerij en reclamebureau. Jintze van der Meer, Ad ten Kate, alle medewerkers en niet in het minst ik zelf waren er trots op.

Verhuizing in 2004 van Lochem naar Stordal in Noorwegen

Aan de mooie periode in Zutphen kwam in 2004 een einde. We vonden het tijd voor een nieuwe uitdaging en verkochten de zaak, onze boerderij, Mieke gaf haar baan op en we verhuisden zo'n 1700 kilometer naar het noorden. Noorwegen het land van onze dromen was het doel. Hier startte ik met OnisMedia (ontwerpstudio). Een nieuwe fase was begonnen.

Artikel in Bygdebladet, lokale krant in Stordal Noorwegen

Het is juli 2004, nog geen week in Noorwegen en de lokale pers kreeg er al lucht van. Twee nieuwe inwoners uit Nederland beginnen een reclamebureau in Stordal. Hier staan we op de kade in Dyrkorn te kijken tot het cruiseschip 'Queen Mary' langskomt over de fjord.

PM-nieuws, onze nieuwsbrief voor vrienden en bekenden

Om alle vragen over ons avontuur in Noorwegen te beantwoorden gaven we eens in de twee maanden een nieuwsbrief uit met de titel PM-nieuws. Vooral de column van Duko, onze zwarte Labrador, was heel populair bij de lezers. Wil je ze lezen? Je kunt ze hier downloaden.

Het pand van OnisMedia en het Stordal Turistkontor

In 2005 hebben we samen met de gemeente Stordal een toeristenkantoor geopend. Het mes sneed van twee kanten, OnisMedia kreeg een prachtig kantoor vlak aan de fjord en Stordal voor het eerst in de geschiedenis een toeristenkantoor. Samen met lokale ondernemers werd het een succes.

Samen met Mieke voor het kantoor in Stordal

Half juni 2005 wordt het Stordal Turistkontor officieel geopend door burgemeester Charles Tøsse. Natuurlijk zijn we best trots op het resultaat van het nieuwe kantoor. Naast haar werk op de plaatselijke school bestiert Mieke, samen met de Noorse Elisabeth, het Turistkontor. Ik ben druk met de inmiddels 40 klanten van  OnisMedia. 

Verkoop OnisMedia en Stordal Turistkontor eind 2005

Tja, aan alles komt een eind, ook aan ons avontuur in Noorwegen. De komst van onze eerste kleinzoon (Tim) doet ons besluiten om naar Nederland terug te gaan. Lars Wierper, een Deen, heeft belangstelling en neemt OnisMedia en het toeristenkantooor van ons over. Een nieuwe uitdaging ligt al voor me klaar in Lichtenvoorde bij iris communicatie.

Gratis startersgids 'Ondernemen in Noorwegen'

In januari 2004 stonden we op een bijeenkomst voor emigranten naar Noorwegen. Deze door norsk.nl georganiseerde dag trok met name startende ondernemers. De doelgroep waar ik naar opzoek was. Speciaal hiervoor ontwikkelde ik een startersgids 'Ondernemen in Noorwegen'. Het resultaat, zeven nieuwe opdrachtgevers.

wordt vervolgd ...

volg mij
contact opnemen

Telefoon 06  -  81 46 22 99
peter@onislochem.nl

Bezoeken

Lochemseweg 33a
7244 RR  Barchem
Route  >

© Onisontwerp.nl 2020  ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacy statement